Batumi McDonald’s nominated for "Building of the Year"

  • It is a combination of a gas station and McDonald's restaurant that are isolated from each other; Courtesy of Giorgi Khmaladze
  • The building was designed by Harvard-graduated architect Giorgi Khmaladze; Courtesy of Giorgi Khmaladze
  • Batumi McDonald's was built in 2013; Courtesy of Giorgi Khmaladze
Agenda.ge, 28 Jan 2014 - 22:20, Tbilisi,Georgia

You might not be "lovin’ it”, but you will certainly be impressed by a McDonald’s building made of hundreds of panels of glass in Batumi, Georgia.

The McDonald’s restaurant, designed by Georgian architect Giorgi Khmaladze in the Black Sea city of Georgia, has been nominated for the Building of the Year award by international architecture firm archdaily.com.

The website showcased 3,500 projects from around the world before allowing readers to vote for their favourite buildings. This narrowed down the entries to the best five in each category; commercial architecture, cultural architecture, educational architecture, healthcare architecture, hospitality architecture, houses, housing, industrial architecture, interior architecture, offices, public architecture, refurbishment, religious architecture and sports architecture.

The Batumi project has been nominated in the Commercial Architecture category.

Four hundred sixty glass panels were used to create the exterior while the entire building is surrounded by a reflective pool.

As well as hosting the fast-food giant, the building also houses a fuel station. The building was designed in a way to hide the fuel station operations from the view of customers inside the restaurant.

"Part of the dining space offers views towards outside water features, while the rest of it seamlessly transitions into open air patio on the upper level,” the Harvard-educated architect said.

"The patio, enclosed from all sides to protect the space from outside noise, provides calm open air seating. The vegetation layer, which covers the cantilevered giant canopy of the fuel station, adds natural environment and acts as an "ecological shield" for the terrace.”

The building has already gained positive response after being assessed as one of the most gorgeous eateries by the website huffingtonpost.com.

To view the building, or if you think the building deserves the award, follow this link.

Back